Blaaskanker

Blaaskanker is de groei van kwaadaardige cellen in de blaas. Deze kwaadaardige cellen vormen een poliep (bloemkoolvormige uitstulping in de blaas). Er bestaan verschillende types van blaastumoren gaande van laaggradig tot hooggradig en van oppervlakkig tot invasief.

Behandelingen

De verschillende behandelingen worden hier besproken. De beste behandeling voor u specifiek zal met uw behandelende uroloog besproken worden. Er zijn ook combinaties van verschillende behandelingen mogelijk.

TUR blaas (transurethrale resectie)

Transurethraal wil zeggen dat de operatie via de plasbuis wordt uitgevoerd. Resectie betekent het wegsnijden van de poliep. Het weefsel dat weggenomen wordt zal microscopisch onderzocht worden.

Na een TUR blaas zijn er soms nog bijkomende behandelingen noodzakelijk zoals blaasspoelingen, een tweede operatie, een bestraling of chemotherapie. Deze zijn afhankelijk van het rapport van het microscopisch onderzoek.

Folder TURB

 

Blaasinstillaties

Tijdens een blaasinstillatie wordt medicatie ingebracht in de blaas via een éénmalige fijne sonde. Na een inwerktijd (afhankelijk van de medicatie) wordt de medicatie terug uitgeplast. De arts stelt een schema op en bepaalt de duur van de behandeling. 

 

Cystectomie met Hautmann (neoblaas)

Cystectomie betekent blaaswegname.  Tijdens de operatie wordt de blaas verwijderd en een reservoir aangelegd door middel van dunne darmweefsel.

 

Cystectomie met Bricker

Cystectomie betekent blaaswegname.  Tijdens de operatie wordt de blaas verwijderd, nadien worden de urineleiders bevestigd op een stuk dunne darm dat naar de huid wordt gebracht en zo het urinair stoma vormt.

Folder

 

 

 

Verklaring over cookies