Nierstenen

 

Nierstenen vormen zich door kristallisatie van bepaalde stoffen in de urine. Er zijn verschillende types: calciumoxalaatstenen zijn het meest frequent, gevolgd door calciumfosfaat- en urinezuurstenen.

Deze stenen vormen zich vaak zonder dat je het merkt in de nierkelken. Wanneer ze los komen, kunnen ze vast komen te zitten in de urineleider en op die manier de afvloei van urine naar de blaas belemmeren. Het nierbekken geraakt dan gestuwd en dit veroorzaakt hevige flankpijn.

Volgende link leidt u naar een zeer uitgebreide en informatieve website van de Europese Urologisch Vereniging.

 

Behandeling

 

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk gaande van medicamenteuze behandeling, endoscopische steenverwijdering, laserbehandeling van de steen, percutane niersteenextractie of extracorporele vergruizing (ESWL).

Al deze behandelingen zijn beschikbaar in onze dienst. Zo werd recent geïnvesteerd in een nieuw vergruizingstoestel, een hoog vermogen laser en materiaal voor minimaal invasieve percutane niersteenverwijdering.

Uw uroloog zal samen met u de juiste behandeling bespreken.

Folder ESWL

Folder URS

Preventie

 

Net zo belangrijk als een zorgvuldige behandeling is preventie. Onze urologen werken samen met de dienst nefrologie en met de voedingsdeskundigen om gepaste en gepersonaliseerde preventieve maatregelen te nemen op basis van het type steen en de bevindingen van een 24 uurs urineanalyse.

Tips ter preventie

 

Verklaring over cookies