100ste HOLEP

Geplaatst op: 
100ste HOLEP

Laserchirurgie voor goedaardige prostaatvergroting

Laserchirurgie voor goedaardige prostaatvergroting 

 

Op onze dienst urologie kunnen patiënten met een goedaardige prostaatvergroting sinds kort behandeld worden met een laser. Recent voerde dr. Steven Deconinck de 100ste HoLEP uit.

HoLEP staat voor Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat. Dit is een techniek waarbij de chirurg via de plasbuis met een camera naar binnen gaat en vervolgens met een laser de goedaardige prostaatvergroting van het prostaatkapsel losmaakt. Het losgemaakte prostaatweefsel wordt nadien met een morcellator vermalen en opgezogen.

Patiënten met een forse prostaatvergroting kunnen op die manier zonder grote insnede in de buik behandeld worden, waardoor er minder bloedverlies is en de patiënt na 1 à 2 dagen naar huis kan. Er is nadien een sneller herstel in vergelijking met een klassieke open ingreep.

We mogen terecht fier zijn dat we deze techniek in het az Sint-Blasius kunnen aanbieden, temeer aangezien het een ingreep is die slechts in een beperkt aantal centra in België wordt aangeboden.
Dr. Deconinck heeft zich de techniek eigen gemaakt en het ziekenhuis heeft belangrijke investeringen gedaan met de aankoop van een krachtige laser en specifiek heelkundig materiaal.

Bovendien heeft deze operatietechniek intussen in verschillende studies goede en langdurige functionele resultaten aangetoond, waardoor HoLEP tegenwoordig de gouden standaard voor de heelkundige behandeling van forse prostaatvergroting is.

 

“Wie plasklachten heeft, gaat hiermee best naar de huisarts of uroloog”, voegt dr. Deconinck toe. “Plasklachten kunnen de levenskwaliteit enorm verslechteren, terwijl we goede behandelingsmogelijkheden hebben hiervoor. Zowel met medicatie als heelkundig.”

 

Laser enucleatie prostaat

Verklaring over cookies